Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är en av de mest vanliga sjukdomarna i västvärlden. Det drabbar båda könen och man räknar med att 50 till 75 procent av befolkningen visar symptom på hemorrojder någon gång under sitt liv. Det är utbuktiga vener, med andra ord. Inflammerade vener runt och eller i anus. De kan orsaka besvär, smärtor eller blödningar. Efter var de sitter kan de klassificeras på två sätt:

 

Interna hemorrojder

De återfinns inuti analen och nära analöppningen (de är inte synliga om de inte är prolapsala, om det är så, kan de sträcka sig neråt och till och med komma ut ur analen) och vanligtvis gör de inte ont men de kan blöda utan att orsaka smärta. Ibland kan interna hemorrojder komma ut ur hålet och skapa vad som kallas prolaps. Det kan hända under avföringsprocessen, men oftast brukar den skadade venen återvända till sitt ställe. Hur som helst, ibland kan en eller flera prolapsa vener fortsätta på utsidan av anus och orsaka tromboembolism eller skapa en blockering i kärlen, vilket händer när flera små blodkärl går sönder under huden, vid huden runt analöppningen, vilket gör att blodet koagulerar inuti de missbildade venerna.

Inre hemorrojder är underindelas sväng vid 4 grader, beroende på graden av framfall:

 

Externa hemorrojer

De visas på utsidan av analkanalen och är oftast mycket mer smärtsamma, särskilt när de utvidgas, eftersom de är täckta med en mycket känslig hud. Ibland kan det bildas en propp (komplikation som kallas tromboemboliska hemorrojder) inuti en extern hemorrojd, vilket orsakar olidlig smärta. De kan också orsaka klåda och brännande känsla och ibland kan den, om den klias på eller gnuggas, spricka och blöda.

Ibland, speciellt efter intag så som alkohol eller stark mat kan de orsaka blödningar eller så småningom än värre komplikationer.


Vinn 50SEK som välkomstpresent! Skriv upp dig och njut NU av 50SEK rabattoch många andra erbjudanden