Hur förebygger man hemorrojder?

Även om inte alla vet, hemorrojder är en mycket vanlig sjukdom som drabbar mer än hälften av befolkningen någon gång i livet. Men sanningen är den att de flesta människor egentligen inte tänker på att förebygga det förrän de börjar lida av det.

Det är då det börjar fundera över vad man ska göra för att de inte ska komma tillbaka. Således den viktigaste rollen för att förebygga hemorrojder spelas av, som om det skulle det kunna vara annorlunda, den livsstil vi har. Våra dagliga vanor är grundläggande för möjligheten (eller inte) att utveckla detta och därför också vid utarbetandet av ett program för förebyggandet.

Men du behöver oroa dig, för i det här avsnittet kommer vi att ge dig några användbara tips för att förebygga uppkomsten av de irriterande och smärtsamma hemorrojderna.

Tips och råd för att förebygga hemorrojder

Först av allt, kosten, ja för att en balanserad kost spelar en viktig roll för att förebygga hemorrojder eller förhindra en försämring. Vår kost är en av de utlösande faktorerna av förstoppning, vilket är en av de vanligaste orsakerna till hemorrojder, utöver att det gör så att dessa smärtar mer.

Också motion är mycket positivt och rekommenderas för att förebygga hemorrojder, men att man vet vilken typ av övningar som kan vara positiva och vilka inte.

Nedan följer en diskussion om dessa och andra tips som kan komma väl hands för att inte lida av hemorrojder i framtiden.

En kost rik på fibrer

En kost rik på fibrer

Målet med en kost hög på fiber är att förebygga förstoppning hos människor som är benägna att få hemorrojder, eftersom det ger en hård avföring, vilket leder till irritation och inflammation i slemhinnan i analkanalen. Dessutom, svårigheter med tarmrörelserna är orsaken som gör att man utövar större påtryckningar för att få ut avföringen, och detta leder till prolapsa hemorrojder (Att de kommer ut).

Fiber motstår nedbrytning och når tjocktarmen i stort sett intakt. Väl där underlättar de tömning av tarmen och därmed minskar ansträngningen vid defekering. De behåller också vatten, vilket ökar storleken, mjukheten och vikten på avföringen, vilket också bidrar till att minska ansträngningen.

Det är även rekommendabelt att öka vätskan i kosten, eftersom det bidrar till att mjuka upp avföringen, likaså vitaminer, ja för de förstärker huden vid analen och blodkärlen (vitaminer A, B, B6 och C, framförallt).

Nedan kommer vi att visa dig vilka livsmedel som är rekommenderade och inte för en balanserad och lämplig kost för förebyggandet av hemorrojder:

Rekommenderad kost

 • Vätska minst en liter om dagen.
 • Sädesslag:Ris, majs, havre, vete, fullkornsbröd, etc.
 • Baljväxter:Linser, ärtor, bönor, kikärter, soja, etc.
 • Frukt:Äpplen, fikon, jordgubbar, banan, päron, apelisn, etc. (ät de man kan med skal).
 • Grönsaker:morot, spinat, etc.
 • Rotfruker:Potatis, etc.
Rekommenderad

Icke rekommenderad kost

 • Sädesslag som inte är fullkorn:mjöl, bakelser, kex, vitt ris, vitt bröd, etc.
 • Socker och produkter som innehåller raffinerat socker
 • Stark och mycket kryddad mat
 • Överdrivet saltad mat, minska konsumtionen av oliver, salta sardiner, ansjovis, makrill, etc
 • Kaffe och alkoholdrycker.
Rekommenderad

Träning

Träning

Fysisk aktivitet rekommenderas för att förebygga hemorrojder, förhindrar förstoppning och förbättra cirkulationen och undvika att venöst blod samlas i benen. Promenader och simning är två av de mest rekommenderade övningarna.

ADessutom, träning är mycket bra för viktminskning, och övervikt gör att ett tryck skapas på de inre delarna av kroppen vilket kan leda till hemorrojder.

+Men inte all idrott eller motion passar, man ska inte missta sig. Vi måste undvika överdriven fysisk ansträngning, som att lyfta tunga föremål, eftersom det kan orsaka svullnad på de anala venerna, och sporter som cykling, ridning och liknande, ja att utöva överdrivet tryck på det anala området. Stående eller sittande ställning under längre perioder är också skadligt.

Övrigt

– Undvik att klia det anala området, ja för det kan skapa sår.

– För inte in föremål i analen, det kan skada muskulaturen.

– Under graviditeten uppkommer ett ökat tryck på venerna i det anala området, vilket skapar en dålig cirkulation. För att undvika det rekommenderas att vända på kroppen när man ligger ner var fjärde timme.

– Aldrig hålla tillbaka den naturliga känslan av att behöva gå på toa.

– Försöka gå på toa vid samma klockslag och undvika att pressa under en längre tid.

– Evitar asientos que sean muy duros o muy blandos.

– Undvika sittunderlag som är mycket hårda eller mycket mjuka.

– Undvika stress och oro, ja för med det följer att muskler i analen drar ihop sig.

– Den ideala ställningen för att återuppbygga tjocktarmen är att sätta sig på huk, på så sätt kan man lägga tryck på abdomen utan risk att skada väggarna i abdomen.

– Undvika användande av tobak

Så ja, som du kan bekräfta som läsare, med lite vilja och försiktighet kan du själv förebygga uppkomsten av smärtsamma och besvärande hemorrojder. Du behöver bara följa dessa råd som vi har gett dig och inga problem kommer att uppstå.


Vinn 50SEK som välkomstpresent! Skriv upp dig och njut NU av 50SEK rabattoch många andra erbjudanden